urer du på hvor mange
Co,-ekvivalenter din melke-
produksjon, kornproduksjon
eller svinekjøttproduksjon
bidrar med i landbrukets
klimaregnskap, er det magiske tallet nå
A tallfeste ting er et godt utgangs-
punkt for å gjøre endringer. Jeg er glad
for at landbruket selv har tatt initiativ
til denne kalkulatoren. Det viser at
vi er offensive, at vi ønsker å bidra til
reduserte utslipp og at vi ikke venter til
lovgivende myndigheter trer ulike tiltak
og reguleringer nedover ørene på oss,
sier svineprodusentene.
- Her har det vært mange flinke
agronomer i generasjoner. Det er godt
drenert, jevnlig kalket, det har alltid
vært tilgang på møkk og i tidligere år
var det også grønnsaker i vekstskiftet,
sier Arne Elias. Han legger til at det er
naturgitte forhold for høye avlinger på
bygdene rundt Mjøsa.
- At de som tar høyest avlinger har
lavere klimagassutslipp, må ikke brukes
som et argument mot landbruk i hele
landet, for vi trenger bønder også i de
områdene av landet hvor de natur-
bare et tastetrykk unna.
- Det finnes totalberegninger på land-
brukets klimagassutslipp, men det
er helt nytt at hver bonde kan finne
utslippstall fra sin gård. Når en bonde
kjenner utslippene sine, kan han
både sammenlikne seg med andre
og se hvordan eventuelle endringer i
drifta påvirker klimagassutslippene.
Vi håper klimakalkulatoren kan gjøre
norske bønder mer oppmerksomme
på hvordan ulike tiltak påvirker
klimagassutslippene, sier prosjektleder
for Klimakalkulatoren, Svein Skøien.
Høye avlinger er bærekraftig
For kornprodusenter gir
klimakalkulatoren utslippstall helt ned
på skiftenivå. Beregningene viser at
klimagassutslippene på Lund gård er lave dårligere. For en trønder som er vokst
sammenliknet med referansegruppa.
- Det skyldes at dere har høye avlinger
og at dere utnytter gjødsla godt, slik at
dere sitter igjen med mye korn per kilo
nitrogen dere har brukt, forklarer Harald ønsker å få både oljevekster og protein-
Solberg. Maria og Arne Elias forteller at
de alltid har vært opptatt av å utnytte
gjødsla best mulig.
- Vi er heldige som har møkk tilgjengelig
og dermed kan redusere mengden
mineralgjødsel. Det var også en enorm
forbedring å gå fra tung gjødselvogn til
slangesprederutstyr. Med slangespreder- effektiviteten og utslipp fra gjødsla, som
utstyr er vi mindre væravhengige, fordi
utstyret er så lett. Lettere utstyr betyr
mindre jordpakking. Ved å plassere
gjødsla helt nede ved bakken, øker også
utnyttelsesgraden, sier Arne Elias.
gitte forutsetningene for landbruk er
opp med bratt terreng, små skifter og
tung leirjord er det jo helt latterlig hvor
bra jorda er her i området. Jeg kaller det
blomsterjord, sier bonden, som på sikt
vekster inn i vekstskiftet.
Et tastetrykk unna
På kjøkkenet på Lund gård på Stange
sitter Arne Elias og Maria. Kornbingene
er proppfulle etter en strålende korn-
sesong, dagens første fjøsstell er et til-
bakelagt kapittel og bøndene er klare for
et dypdykk i gårdens klimagassutslipp.
Selv om modellene som ligger til grunn
for Klimakalkulatoren er kompliserte
og bygger på årevis med forskning,
samt utallige datakilder, er den enkel å
bruke. Arne Elias og Maria trykker inn
organisasjonsnummeret sitt, og noen
sekunder seinere sitter de med fasiten
Utslipp fra fjøset
Klimakalkulatoren gir også Maria og
Arne Elias oversikt over utslippene fra
kjøttproduksjonen. Også her er det
produksjonsresultatene i fjøset, fôr-
påvirker mest.
- Det er godt å vite at friske produktive
dyr som utnytter fôret mest mulig
effektivt, ikke bare er best for lomme-
boka, men også i et bærekraftperspektiv.
Det kan bidra til enda sterkere
på datamaskinen. De trenger ikke taste
inn en eneste opplysning, programmet
henter selv nødvendig informasjon fra
blant annet Skifteplan, Ingris, slakte-
oppgjøret og gårdsregnskapet. Klima-
kalulatoren henter nødvendig informa-
sjon om jordsmonn og klima fra Nibios
databaser, mens leverandørenes kvali-
tetssystemer bidrar med informasjon om
utslipp fra innkjøpte faktorer som kraft-
fôr, mineralgjødsel, diesel og strøm.
Delgjødsles med N-sensor
Hveten får grunnrasjon med gjødsel ved
såing. Seinere i sesongen delgjødsles
kornet. Da leier ekteparet inn entre-
prenør som kjører N-sensor i kombi-
nasjon med gjødselspreder av typen
Kverneland Geospread.
- Fordi vi ikke får betalt for proteininn-
holdet i bygg på samme måte som vi får i
hvete, er overgjødsling mindre lønnsomt
i bygg, forklarer Arne-Elias.
I dag sås bygget med en kombisåmaskin,
der en tar med hele gjødselbehovet
samtidig. Ekteparet har vurdert å kjøpe
en modifisert Rapid-såmaskin, som gjør
at de kan tildele gjødsla mer presist også
i bygget.
- Det er store forskjeller mellom
søkkene og ryggene i åkeren. Med ny
såmaskin kan vi ta med en noe lavere
motivasjon for å forbedre produksjons-
resultatene, sier Maria. Hun tror de kan
ha et visst forbedringspotensial når det
kommer til gjødselhåndtering.
- Vi har flere naboer som ikke har til-
gang på møkk i sin planteproduksjon.
De totale klimagassutslippene både fra
vår svineproduksjon og fra naboens
planteproduksjon ville helt sikkert blitt
redusert hvis de kunne bruke deler av
husdyrgjødsla vår, sier Maria.
Godt forberedt
Ekteparet synes bønder får ufortjent
mye negativ oppmerksomhet knyttet til
matproduksjon.
- I motsetning til mye annen virksomhet
som fører til klimagassutslipp, er mat-
produksjon helt nødvendig. Vi bønder
lever jo av og i pakt med naturen og
har derfor incentiver til å ta vare på
ressursene våre, sier Maria. Ekteparet
synes ikke det virker urealistisk at
myndighetene vil stille krav om at all
matproduksjon skal klimadeklareres i
framtida, slik at forbrukerne kan lese på
baconpakken eller melkekartongen hvor
store klimagassutslipp maten fører med
- Det blir nok en stund til bønder sitter
og sammenlikner Co,-ekvivalenter på
fest, på samme måte som de sammen-
likner avlinger i dag, men jeg håper
mange vil ta verktøyet i bruk, sier
rådgiver Harald Solberg fra Norsk Land-
bruksrådgiving, som også har tatt turen
til gards denne dagen. Sammen med
hundrevis av rådgivere, hovedsakelig
fra NLR og Tine, har han fått opplæring
i bruk av klimakalkulatoren, slik at han
kan være sparringspartner for bønder
som ønsker å redusere utslippene sine.
andel av totalt gjødselbehov ved säing,
for så å lage tilfeldingsfiler i @farm og
presisjonsgjødsle basert på disse filene
seinere i sesongen. Alternativt kan vi
bruke N-sensor i bygget også, opp-
summerer bøndene,
Offensiv holdning
Maria og Arne Elias er glade for at land-
bruket viser seg som en offensiv aktør på
klimaspørsmål.
God agronomi
At Arne Elias og Maria selv i tørkeåret
2018 fikk avlinger på 550 kilo i snitt per
dekar, mener de at de kan takke tidligere supert at vi allerede ligger i forkant,
generasjoner for.
seg.
- Hvis vi kommer dit en dag, er det
avslutter matprodusentene.I
SAMVIRKE #07 2020 47