A
mmeku-produksjon er
kanskje det husdyrholdet
som er mest grovfôrbasert
Fjøsutforming påvirker fôringa
Utforming av fjøset påvirker også
fôringa. Det kan høres merkelig ut,
men her er det faktisk flere forhold som
din hjelpe deg med å sette opp en för-
plan. Med Ammekumodellen vurderes
rasjonen til ammekua opp mot normer
for protein, energi, mineraler og
vitaminer gjennom sesongen. Modellen
beregner hva kua har behov for, ut fra
vekt, hold og produksjon (drektighet og
laktasjon). Dette vurderes så opp mot
tilgjengelige förmidler og egenskaper
ved disse. Opptakskapasiteten til kua
uttrykkes i fylleverdi, basert på kua og
förets egenskaper.
etlen bade i beiteseongen
og på innefôringa - krydret med
tilskuddsför og litt kraftför. Når en ny
vinterfôringsesong snart er i gang, er
tiden inne for å sjekke kvaliteten på
grovfôret og status for besetninga.
spiller inn. Dersom kua deler fôrbrett
med andre dyr, for eksempel okser, og
man ikke kan differensiere fôringa, må
man vurdere hvem man skal ta mest
hensyn til. Er det ikke mulig med to
ulike grovfôr, vil én gruppe få for mye
energi og legge på seg, mens en annen
får for lite energi og dermed trenge mer
kraftfôr. Energien i fôret påvirker holdet
på ammekua og tilveksten på oksen og
med ulike behov må man nødvendigvis
inngå et kompromiss.
Hver gård sin løsning
Det er ikke så enkelt å svare kort
på hva som er et godt ammekufôr.
Svaret avhenger blant annet
muligheter du har for å produsere
grovfôr på din gård, når du har kalving
og hva slags hold dyra er i ved innsett.
Det er uansett essensielt å kartlegge
dyras behov.
Unngå feite vårkalvere
Ved innsett om høsten er vårkalverne
hvilke
i tidlig drektighet. Behovet for energi
og protein er moderat og dekkes med
surfôr. Ved bruk av behandlet halm eller
Gruppering gir riktigere fôring
Antall eteplasser i forhold til antall
dyr er også viktig når man planlegger
fôringsregimet sitt. Har alle dyra
mulighet til å ete samtidig, er det mulig
å fôre restriktivt, enten ved å redusere
grovfôrmengden eller etetiden. Om ikke
alle dyra kan ete samtidig, vil begge
disse ordningene gi økt skjevfordeling
i flokken. Noen vil få mye fôr, mens de
som er nederst på rangstigen får altfor
lite. Med færre eteplasser enn dyr, vil fri
tilgang på grovfôr fungere best.
en miks av halm og surfôr kan det være
behov for å tilføre noe protein. Ei ku på
rundt 650 kilo levende vekt og et hold
opp mot 3 (middels hold) vil ha behov for
rundt 5,5 fôrenheter per dag. Et grovfôr
med 0,83 fôrenheter per kilo tørrstoff
vil da dekke behovet med rundt 6,5 kilo
tørrstoff. Ved fri tilgang på grovfôr kan
vi forvente et opptak på rundt 10 kilo
tørrstoff eller mer. Fram mot kalving
vil energibehovet øke, og det kan være
behov for et bedre grovfôr eller supp-
lering av kraftför. Figur 1 viser eksempel
på en förplan med disponering av to
typer grovfôr og tilskuddsför. Planen er
balansert på energi og fylleverdien viser
verdier over 70 prosent. Denne rasjonen
dekker godt på proteiner og mineraler,
men uten kraftfôr etter kalving blir
proteinverdien lavere enn ønsket, noe
som kan gå ut over mjølkeproduksjonen
til kua (figur lb). Utfordringen i den
praktiske föringa blir å holde et fornuftig
fôropptak på dyra. Enkel fôring tilsier
fri tilgang, men selv med denne planen
med et seint slått grovfôr, vil opptaket
Når på året kua kalver påvirker behovet
til dyret i innefôringsperioden. I tiden
rett før og rett etter kalving, er behovet
for energi og protein størst. Ei ku som
kalver på høsten, har dermed behov for
et betydelig tidligere slått grovfor på
denne tida av året enn ei ku som ikke
skal kalve før til våren.
Holdet ved innsett virker inn på hvordan
det bør föres gjennom vinteren. Har kua
gått på et godt beite kan holdet være
høgt ved innsett, og et for tidlig slått
grovfôr vil da forverre situasjonen utover
vinteren. Ei ku med lavt hold har behov
for å legge på seg, og krever dermed et
bedre grovfôr eller tillegg med kraftför.
Hva slags hold dyret er i, påvirker ikke
bare det ernæringsmessige behovet, det
kan også påvirke kalvingsforløpet.
I tillegg er det en ekstra kostnad når kua
blir feit - da har vi gitt unødvendig mye
energi.
Mulighet for gruppering av dyra gjør det
enklere å tilpasse fôringa til de enkelte
gruppene. Det vil alltid være et spenn i
besetningen, både når det gjelder hold
og alder. Med tre grupper kan rasjonen
tilpasses hver gruppe. Det enkleste er
nok å regulere med kraftför, men også
kvaliteten og tilgangen på grovför kan
brukes for å regulere fôringa.
Bruk et optimeringsprogram
Ved hjelp av fôringsprogrammet
Ammekumodellen kan fôringsrådgiveren
Versjon 25.august 2020
Fôrplanen er et eksempel på en
Ammeku
Drektig <5 m Drektig 6.-7. m Drektig 8.-9. m Etter kalving
Beite
fôringsplan for en gårdbruker med to
typer grovfôr og tilskuddsfôr.
Andre rasar
Plan for dato
2.9.20
2.11.20
2,75
21.21
33.21
16.21
Alder
Vaksen ku
Holdpoeng
2.75
2,75
2,75
Lausdrift
Fjas
Mjolkevne
Vekt
650
670
650
700
Middels
Mind frå kalving
3,0
-1,0
1,0
3,9
Kalvingdate
Avvenning
1. feb. 2021
Kg mjalk
8,6
7,8
15. aug. 2021
Behov, FE/dag
5,5
6,1
7,7
9,7
10,2
45
Tilfort, FE/dag
5,3
6,0
7,7
9,7
12,4
FE
Protein
Terrstoff
/kg TS% av TS
Surför u/ kons.m., langt
Kg TS
9,2
11,6
Surför u/ kons.m., langt
0,70
11,0
40
Kg TS
Kg TS
7.5
8,5
Havreheilsæd
Høy, middels, godt kons
0,80
Kg for
13.0
Beite, godt
0,95
15,0
Kg TS
Halm, med urea
Kg for
Ammoniakkhalm
Kg för
Formel Faver 80 FKA
Formel Ammeku Konsentrat FKA
Kg för
Kg för
Pluss Ammeku, pulver
Pluss Saltstein Gra
Pluss Bolus Storfe
Gram
100
100
100
100
Gram
10
Aktiv bolus?
Nei
Velg periode:
Nei
Etter kalving
Energibalanse, FE/dag
Vektendring (u foster), kg/md
Endring i holdpoeng /md
Förkost., kr /dag
0.0
0,0
2.2
Norm
15
Protein, % av TS
Fiber (NDF), % av TS
k fylleverdi
-0.01
0.00
0,00
0.09
14,0
12,4
Lågt
8,40
9,40
10,15
12,53
6.56
45
58
OK
Fylleverdi, % av kapasitet
80
15,4
13,8
SAMVIRKE #07 2020 39