Bla igjennom denne Felleskjøpetkatalogen som er gyldig fra 01.09.2020 til 30.09.2020 for å se de siste tilbudene. På 52 sider av de aktuelle ukentlige tilbudene kan du finne de beste varene fra Hobbyvarer, utstyr til fiksere og til hjemmetkategorien. Hvis du ønsker å spare på din neste handletur til Felleskjøpet, ikke glem å bla igjennom hele katalogen fra siden 1 til side 52. Hvis du ønsker å handle på en smart måte og spare på din neste handletur til Felleskjøpet, ikke gå glipp av de nyeste ukentlige kundeavisene som er full av flotte priser og fantastiske tilbud. Kom tilbake til Alle Tilbudsaviser hver dag for å sørge for at du ikke går glipp av flotte tilbud fra dine favorittforhandlere.
senke pH i graset og dermed redusere
gjæring. Andre ensileringsmidler, som
kraftfôret flere ganger daglig. Gi også
søya det beste grovfôret i den perioden.
Et smakelig, energirikt grovför med god
hygienisk kvalitet gir søya god energi-
tilførsel og bidrar til god vomfordøyelse.
for et godt resultat å få god dekning
av protein og AAT fra grovfôret. En
lav gjæring på fôret er også positivt for
fôropptaket. Blir det for høy andel syrer
eller feil sammensetning, går fôropptaket
ned. Kombinert med et stivelsesrikt
kraftfôr øker dette risikoen for sur vom
og blaut møkk.
salt - eller bakteriebaserte kan være
aktuelle, men vil gi større nedbrytning
av næringsstoffer i prosessen.
Godt grovfôr gir høy norskandel
Høsta grovfôr går gjennom flere
prosesser fra eng til ensilert fôr. Det blir
aldri bedre enn det graset man slo på
enga, derfra er det kun tap av nærings-
stoffer og kvalitet. Første bud blir da å
slå graset til riktig tid. Jo lengre graset
står - jo mer synker energien og protein
og fiber øker. Neste steg er å ta vare på så
mye som mulig av næringsstoffene, og
det gjør man med å hindre sterk gjæring.
Det er mange metoder som kan brukes.
Rask fortørking vil gi mindre gjæring
i ballen, men blir det for tørt igjen kan
drysstap eller mugg bli en utfordring. En
tørrstoffprosent på rundt 35-40 prosent
er fornuftig å sikte mot. Videre vil bruk
av syrebasert ensileringsmiddel raskt
Protein fra grovfôret
Ønsker en å fôre sauen med mest mulig
norske ressurser er grovfôret det mest
norske man kan få. Ved å ta vare på
proteinet i surfôret åpner det for bruk
av et mest mulig norskbasert kraftfôr
i tillegg. Med mye norsk korn i kraft-
fôret øker tilgangen på rask nedbrytbar
stivelse, og dette påvirker hvor mye
kraftfôr man kan gå inn med og samtidig
garantere et godt vommiljø. Samtidig
kan et slikt kraftfôr være svakere på
protein. Det er begrenset med tilgang
på protein fra norsk korn, og norske
proteinråvarer er det minimalt av. Noe
dyrking av raps og åkerbønner finnes,
men ikke i stor nok grad til å dekke
næringas behov. Derfor er det avgjørende
Mye norsk korn i Formel Linnea Sau
Felleskjøpet benytter norske karbo-
hydratråvarer som bygg, hvete og havre
i sine Formel-blandinger. I Formel
Linnea-serien er vi ekstra opptatt av et
høyt innhold av norske råvarer. Som
nevnt er det lite produksjon av protein-
vekster i Norge, og vi er derfor avhengig
av noe protein import fra nærliggende
land. Det er i all hovedsak raps-
produkter. Ved å bruke denne protein-
kilden sikrer vi at Formel Linnea Sau gir
en god proteindekning til søya uten bruk
av soya. I
Glad for soyafrie alternativer
- Hvordan vi bruker pengene våre, er med på å
forme verden. Vi vil ikke støtte soyabusinessen
i Brasil og er glad for at det finnes alternativer,
sier gårdbruker Paul E. Sæther.
Tekst: Camilla Mellemstrand
En av dem som er glade for at
Felleskjøpet nå lanserer et palme- og
soyafritt kraftfôr til sau, er Paul E.
Sæther. Han er melkeprodusent med
125 tonn kvote i Batnfjordsøra mellom
Molde og Kristiansund og har også ti
vinterfôra sauer. Søyene får bare litt
kraftfôr rundt lamming og siden det
fram til nå ikke har fantes et soya- og
palmefritt kraftfôr spesialtilpasset sau,
har søyene fått Formel Linnea akkurat
som melkekyrne.
forme verden, og vi ønsker ikke å støtte
soyabusinessen i Brasil, sier Paul. Han
møtte kona da de begge studerte
økologisk agronomi på Sogn jord- og
hagebruksskule. Paret selger både
kastratkjøtt og lammekjøtt direkte til
kunder via Reko-ringen. Snart får de
også godkjent økolgisk rømme-
produksjon, laget på melk fra seks
nordnorske fjordfe som går på setra hele
sommeren.
- For oss er det viktig å produsere mat i
tråd med våre verdier. Vi ønsker at
drifta vår i størst mulig grad skal belage
seg på lokale ressurser. Det vi kjøper og
hvor vi bruker pengene våre, er med på å
Kundene våre er opptatt av hvordan
kjøttet er produsert og er villige til å
betale ekstra for å kunne kjøpe direkte
fra bonden. At dyra får kraftfôr uten soya
og palmefett, er en del av historien om
kjøttet vårt, sier Paul.I
rds-
SELGER DIREKTE: Paul E. Sæther selger mye
kjøtt direkte til kundene og sier at mange av disse
er opptatt av hvordan dyra er fôret fram.
SAMVIRKE #06 2020 39