RAMEN MED REKER
4 PERSONER / 20 MIN + 1 TIME MARINERING
SOYAEGG
§ 4 egg
§ 1 dl soyasaus
§ 1 dl mirin
TILBEHØR
§ 400 g ferske kokte reker
§ 2 gulrøtter
§ 2 vårløk
§ 2 ss koriander, finhakket
SUPPE
§ 1 l kylling- eller grønnsakkraft
§ 1 rød chili, finhakket
§ 2 hvitløkfedd, finhakket
§ 2 stjerneanis
§ ½ sitrongress
§ Rekeskall
§ 2 ss frisk ingefær, revet
§ 2 ss soyabønnepasta (misopaste)
§ 2 ss limesaft, ferskpresset
§ 250 g eggnudler
SOYAEGG
1 Kok eggene i 6 min og avkjøl
dem i isvann.
2 Bland soyasaus og mirin i en liten
brødpose.
3 Skrell eggene forsiktig og legg
dem i marinaden. Knyt igjen posen
og mariner eggene i kjøleskapet i
minst 1 time eller helst natten over.
4 Del soyaeggene i to rett før
servering.
TILBEHØR
1 Pill rekene og ta vare på skallet.
2 Skjær gulrøtter og vårløk i tynne
strimler. Hakk koriander.
SUPPE
1 Kok opp kraften med chili, hvitløk
og stjerneanis. La det trekke på svak
varme i 5 min.
2 Bank sitrongresset med bak
siden av en kniv slik at du får ut
mest mulig smak. Ha sitrongress,
12
rekeskall, ingefær og bønnepasta i
kraften. La det trekke videre i 5 min.
Smak til med limesaft. Sil kraften.
3 Kok nudlene etter anvisning på
pakken. Fordel nudlene i 4 dype
skåler.
4 Topp nudlene med et halvt egg,
reker, gulrøtter, vårløk og koriander.
Hell den rykende varme suppen
over.
TIPS: Bruk vanlige kokte egg for å
spare tid.
BLÅSKJELL «MOULES
FRITES» MED REMULADE
4 PERSONER / 45 MIN
POMMES FRITES
§ 1 kg bakepoteter
§ 3 ss olivenolje
§ 1 ss flaksalt
REMULADE
§ 1 dl syltede agurker
§ 1 eple
§ 1 gulrot
§ 2 dl seterrømme
§ 2 ss majones
§ 25 g kapers, finhakket
§ 1 ts sukker
§ 1 ts malt gurkemeie
§ 1 klype karri
§ 1 klype malt spisskummen
§ Salt og pepper, nykvernet
BLÅSKJELL
§ 2 kg blåskjell
§ 2 løk, finhakket
§ 1/2 rød chili, finhakket
§ 2 fedd hvitløk, finhakket
§ 1 ss olivenolje
§ 2 dl eplejuice
§ 1/2 dl hvitvinseddik
§ 2 dl kremfløte
§ 1 håndfull bredbladet persille,
finhakket
§ Flaksalt og pepper, nykvernet
POMMES FRITES
1 Skrubb potetene godt og skjær
dem i staver.
2 Vend potetene i olje og salt og
stek dem i ovnen på 175 °C varmluft
i 35-40 min til de er sprø. Snu dem
noen ganger underveis.
REMULADE
1 Finhakk sylteagurker, eple og
gulrot i en foodprosessor.
2 Rør dem sammen med rømme
og majones i en bolle. Smak til med
krydderne.
BLÅSKJELL
1 Skrubb blåskjellene under
rennende, kaldt vann. Kast de
skjellene som er ødelagt og de som
ikke lukker seg når du slår dem lett
mot benkeplaten.
2 Fres løk, chili og hvitløk i oliven
olje i en stor panne til løken er blank
og myk.
3 Ha blåskjell, eplejuice og hvitvins
eddik i pannen og sett på lokket.
La det koke på middels varme i
ca. 5 min til skjellene har åpnet seg.
4 Ha alt over i en bolle og sil
kraften. Hell kraften tilbake i kjelen
og kok opp. Legg lokk på bollen
med blåskjell så de holder seg
varme.
5 Kok inn kraften til ca. 1 dl og skru
ned varmen. Tilsett fløte og smak til
med salt og pepper.
6 Ha blåskjellene tilbake i kjelen.
Kok opp under lokk i ca. 1-2 min.
7 Server blåskjell og kraft i en stor
bolle eller i dype tallerkener. Dryss
over finhakket, bredbladet persille
og server med ovnsbakte frites og
remulade.
VINTER 2023