Bananer i sjokoladekaken
Banan og sjokolade er alltid en vinner. Prøv modne, moste bananer i
sjokoladekake, brownies og cookies med sjokolade. Disse browniesene
smelter i munnen, og de blir ikke dårligere av å ha bananer i røren.
Smelt 100 g mørk kokesjokolade i mikroovnen.
Pisk 200 g smør og 200 g sukker hvitt.
Rør inn 2 egg og 1 ts vaniljesukker.
Vend inn 100 g hvetemel, 2 moste godt
modne bananer og den smeltede sjokoladen.
Hiv gjerne inn noen hakkede nøtter.
Ha røren i en liten langpanne,
og stek den på 170 °C i 30 minutter.
Penger spart
Gir du blaffen i matsvinn og tenker at det ikke
hjelper folk som sulter at du ikke spiser den
bananen, så forstår du kanskje pengeargumentet.
Når butikkene kaster bananer så påvirker det
bunnlinja, og den bunnlinja er det du og jeg som
betaler. Hvis butikkene ikke trenger å kaste så mye
mat sparer de penger, og det må vi tro kommer
oss til gode.
Søtt, men sunt
Noen er bekymret for sukkerinnholdet i bananer,
og det har vært slått opp som en sensasjon at
det er mer sukker og kalorier i bananer enn i cola.
Sammenligner du 100 g cola – tilsvarende 1 dl –
og 100 g banan uten skall som tilsvarer omtrent
1 banan, så er det helt riktig. 100 g banan uten
skall inneholder 88 kalorier, mot 42 i 1 dl cola.
Bananen inneholder i tillegg 12 gram fruktsukker,
mot colaens 10,6 g.
At fruktsukkeret i bananen er naturlig, mens
sukkeret i colaen er tilsatt, har ingen ting å si.
For kroppen er sukker sukker. Men en banan
metter, det gjør ikke et lite glass cola på samme
måte. Bananen inneholder dessuten mange gode
næringsstoffer. Du får i deg kostfiber, vitaminer
som blant annet B6 og mineraler som kalsium og
magnesium som kroppen har nytte av.
VINTER 2021
Bananer i smoothien
Får du ikke spist bananene kan du skrelle dem, skjære
dem i biter og legge dem i fryseren. Bruk dem i
smoothie eller når du baker.
37